Moss var det första VR-spelet som verkligen charmade mig

Om du alls känner till mig vet du att jag är en enorm kritiker av VR-rörelsen. Nästan alla VR-spel jag har haft möjlighet att spela har fyllts med skott på rälsen, mech-kostymer och trötta mekaniker som sliter ut sitt välkomnande snabbare än vad som krävs för att hitta den visuella sweet spot på ett VR-headset.

Så när Polyarc Games skickade ett mejl till mig om ett oanmälda PSVR-spel på E3 ignorerade jag det nästan. Egentligen gjorde jag det, jag tänkte att det var en annan skytt på rälsen. Under PlayStation-presskonferensen var det ett VR-spel som relativt fångade mitt öga, det hade en mus i det och gjordes av … Polyarc? var namnet och det var det PlayStation-spel jag bestämde mig för att jag ville se. Jag släppte en linje till PR-teamet och fick en bekräftelse på att kolla in det strax efter.

När det var dags att se spelet lärde jag mig att hjälten i spelet heter Quill och att hon faktiskt var helt kontrollerbar, även om du inte spelar tekniskt som henne. Faktum är att det fanns många saker i spelet som fick det här att se ut som mer än en engångs-PSVR-titel.

Spelaren är en verklig karaktär i din värld som spelar en anda som ser rakt ut ur en Miyazaki-film. Som anda kan du interagera med objekt och karaktärer i spelet för att hjälpa Quill att lösa pussel. Det finns några stridsituationer Quill kommer att befinna sig i, och du kan försiktigt pressa henne för att känna hennes puls i din kontroller. Detta fungerar som en riktigt kreativ var att kontrollera hennes hälsa, det kan också tillåta dig att klappa henne också, vilket får henne att reagera bedårande.

Som du redan sa kontrollerar du Quill helt. Det verkar som att din direkta kontroll över henne är tänkt att vara mer av hennes arbete tillsammans med dig och det finns subtila nyanser som får dig att känna dig mindre som att du kontrollerar en karaktär och mer som att du är där för att hjälpa. Till att börja med närmar sig Quill hinder med nästan ingen rädsla. Hon är försiktig med fiender men verkar vara en erfaren krigare och kontrollerar sina blinda fläckar tillfälligt när hon bereder sig för strid. När hon plattformar rör sig hon med självförtroende och snabbhet, samtidigt som hon ibland tar sig tid att erkänna och tacka dig för din hjälp. Jag känner inte så mycket till Quills historia men jag blev omedelbart kär i hennes design och kan inte vänta med att få reda på mer.

Moss Gameplay

Något intressant med är att det är en berättelse från The Book of Moss, vilket innebär att mer av Quills äventyr kan berättas i andra format när tiden kommer. Det faktum att spelet äger rum i en bok var ganska snyggt, för när du går från en skärm till en annan kan du höra en sida vända. Jag älskar förutsågningen till detta eftersom det är en PSVR-titel, men det behöver inte vara en serie exklusiv för ett format som kanske eller kanske inte lyckas.

Tillräckligt med backstory, låt oss prata om spel!

Demon jag spelade börjar med att vi öppnar ovan nämnda Book of Moss. Efter att jag gjorde det hände en scen där Quill kom ut ur skogen och vi gick omedelbart in i spelet. Nu, innan jag kom igång, sa utvecklaren att jag skulle ta en stund att se ner och jag såg min andliga karaktärs spöklika ansikte. Efter att ha tagit ett ögonblick på att göra detta var jag redo att kontrollera Quill och ta itu med de första hindren för att få kontroll över henne.

Moss Quill E3

Strax efter kom jag över ett gap som verkade alldeles för stort för Quill att hoppa över. Vid denna tidpunkt påpekade utvecklaren att jag kunde ta tag i och interagera med föremål i världen. Efter att ha sträckt ut och dragit en plattform ut mot Quill var klyftan lätt att passera. Utvecklaren skrattade att jag lade tillbaka plattformen där jag fick den och jag förklarade att jag hade varit villkorad av att göra detta med pussel tidigare.

Efter några pussel som jag snabbt blåste igenom kunde jag få min första stridsituation. Medan jag enkelt hackade bort fiendens skalbaggar, rekommenderade dev att jag sträckte mig fram för att ta en. När han gjorde det förklarade han att jag också kunde ha karaktärer och utöva viss kontroll över dem. Skalbaggen var defensiv men skulle också långsamt följa styrenhetens rörelser i min hand. Detta kom till nytta under ett pussel som använde tryckplattor eller när det fanns flera fiender som Quill måste hantera.

Nämnde jag också att jag helt kan styra Quill när jag interagerar med objekt eller karaktärer? Det höll spelet flytande hela tiden

Det sista pusslet i demo innebar att jag roterade en stor metallklockliknande bur med ett par dörrar. Målet var att dra ner dörrarna, dra en fiende på en tryckplatta och sedan ta över Quill så att jag kunde komma åt en annan dörr. Sedan var jag tvungen att rotera klockan så att den andra plattan kunde utlösas, vilket förde mig till en punkt där Quill tackade mig för min hjälp. Efter detta pussel fick jag en snabb video där hon konfronteras med en huggorm och spelet slutar när huggormen slår till.

Sammantaget tog det hela tio minuter att slutföra hela demon, vilket utvecklaren sa att det möjligen var det snabbaste han sett. Jag måste säga att jag hade så lätt tid med det, för medan pusselarna inte var svåra alls, hanterade Quill helt underbart. Jag behövde inte göra saker som att testa hur högt och långt hon kunde hoppa eller lära sig riktigt dålig stridmekanik. Spelet var enkelt och jag kunde inte ha varit lyckligare med det.

Mossa

Efter att ha packat in det frågade jag utvecklaren om hur lång det kommer att vara. Han förklarade att hela deras äventyr skulle ta ungefär fyra timmar som deras första razzia i världen som en VR. Han påpekade också att om jag spelade hela spelet i den takt jag slutförde demo med kunde jag slå det på ungefär två.

Det måste ha varit ganska uppenbart att det fanns en viss besvikelse från det svaret för att han omedelbart också påpekade att de var medvetna om att med spelets pris som behövdes för att matcha upplevelsens längd och att spelet inte skulle bli en fullständig release . Jag uppskattade svaret men är så trevligt, jag känner att utvecklaren och spelarna rånas av plattformens begränsningar. Jag antar att det är därför som Book of Moss existerar.

Jag är fortfarande inte säker på att VR verkligen kommer att ha en plats i videospelindustrin, men Polyarc är utan tvekan det första VR-spelet som jag kan säga att jag verkligen och otvetydigt haft. Inte bara vill jag spela hela spelet, jag vill också se många fler av Quills äventyr i framtiden. Jag kunde inte sluta prata om på E3, det var utan tvekan ett av de bästa spelen på utställningen.

Polyarc, klappa er på baksidan, ni har det bästa med den här.